rotate for navigation Innocad Logo
Work with your brain
and act from your heart
scroll
to slide
swipe
to slide
Imprint

Contact

Headquarter

  • INNOCAD Architektur ZT GmbH
  • Grazbachgasse 65a
    8010 Graz, Austria
  • +43 316 710324 - 0
  • office@innocad.at

 

  • INNOCAD NY LLC
  • 100 Prince Street, 4th Floor
    New York, NY 10012 USA

Press



Imprint

Herausgeber und Medieninhaber
INNOCAD ARCHITEKTUR ZT GMBH
Grazbachgasse 65a
8010 Graz
Austria

T +43 (0)316 710324
F +43 (0)316 71032418
M office@innocad.at

Vertretungsberechtige Geschäftsführer: Martin Lesjak, Peter Schwaiger
Firmenbuchnummer FN 177114m
Landesgericht Graz
UID-Nr ATU 48900104

Raiffeisenbank Aichfeld
Konto Nr. 00012223129 BLZ 38346
IBAN AT763834600012223129
BIC RZSTAT2G346

Concept & Webdesign: INNOCAD and Nice Department
Webdevelopment: Nice Department New Media OG

Graphics, photos and text portions of the following internet pages are copyright protected and fully owned by INNOCAD Architektur ZT GmbH. The use of these pages is limited to personal use only. Changes to the content of these pages or the distribution of copies of these pages and images is not permitted. All information located on this server is to be used at your own risk. In no way is the provider of the page content, INNOCAD Architektur ZT GmbH, responsible for damages resulting from the use of the enclosed information by a third party. For individual photo credits, please contact our office.

Despite our careful check in regards to the content, INNOCAD is not responsible for the content of any external links. For the content of these linked pages, each appropriate operator is exclusively responsible.

Copyright © INNOCAD, 2015, All rights reserved

Contact / Imprint
office | 2018 | Graz, AUSTRIA

360° LAB

360° LAB
360° LAB
360° LAB
360° LAB
360° LAB
360° LAB
360° LAB
360° LAB
360° LAB
360° LAB
360° LAB
360° LAB
360° LAB
360° LAB
Hide

SPACE PLANNING AND INTERIOR ARCHITECTURE FOR AN INNOVATION LAB IN GRAZ

  • Interior Architecture
  • Interior Design
  • Lighting Design

MyWorld 360 is an innovation lab comprised of a series of integrative and flexible spaces meant to foster ingenuity and pioneering ideas. Spread out across 4 levels, the office workshop consists of joint communication zones, socialization areas, collaborative and silent working spots, meeting rooms, and lounges – all housed within a historic building in Graz. Creative environments suitable for progressive thinking and product development are explored through the tensions between the existing building and new additions. From the bottom level to the top, the floors transition from having a social and collaborative concentration to more focused and silent working spaces. This organization is reinforced through the notion of color psychology, where colors are strategically used to promote and evoke feelings that correspond to functional usage. Yellow, gray, blue, and green are each utilized in relation to specific levels to emphasize the specific kind of working atmosphere there. Islands are another primary design concept, formed as carpet-defined zones upon which new elements can be respectfully placed, allowing for the preservation and elevation of the historic. Existing building walls, doors, floors, and structure remain untouched – complemented by modern additions placed within the bounds of the islands. Mood-correspondent colors are then infused into furniture and lighting to echo programmatic and atmospheric properties. The result is a series of rooms with self-sufficient, functional, and colorful areas dedicated to specific working stages. The first level makes use of an elegant dark gray as it relates to welcome zones and general meeting rooms. It gives one the feeling of nobility, determination, and diligence. A large, outstretched rug is the first island to be seen upon entering, inviting visitors into the space. Lounges and gathering rooms surround the welcome area, where custom lighting fixtures and repurposed antique furniture provide a balance to an existing chandelier and intricate molding. The second level is blue, as it enhances productivity and helps to foster inventive ideas. Flexible furniture systems, miniature cinemas, and group workspaces foster teamwork and interaction within two main islands. Movable hanging screens surround the working zones – some able to be written or posted on, others absorbing sound and softening the harder architecture features. One of the islands is home to a large, custom furniture ribbon that bends and changes direction to become a desk, wall, ceiling, floor, and couch at different moments. Matching contemporary lighting is implemented, having acoustic properties and remaining disconnected from the historic bones of the building. A “Phone Box” and “Focus Box” allow for privacy and concentration. Green is spread throughout the top and quietest working level with the aim to calm and soothe. Curtains surround the islands on this floor, controlling sound and providing a textile break from hard elements. Another piece of custom furniture bends spontaneously to act as both desk space and bench seating. Biophilic inspiration is clearly apparent with the generous addition of plants and lighting. Small niches in numerous corners provide places for individual rest and a variety of comfortable seating options. The lowest level is social in nature, and takes on different principles from the upper floors. Color is still used to strengthen the mood, but is applied directly to the walls. Yellow paint relates to the relationships of activity, while stimulating communication. The layout doesn’t use islands here, making for a playful atmosphere with a variety of public amenities. Bar, kitchen, lounge, and gaming spaces are organized on this floor, in addition to a larger event area intended for lectures and presentations. A mixed material strategy also differs from other floors, mirroring the occasional need for a break and social interaction. Carpet, wood, mirrors, plants, and a couple of playful brand and color anamorphic illusions make the lower level feel exciting and fun.

  • project name: 360° LAB
  • function: office
  • location: Graz, AUSTRIA
  • client:
  • floor space: 850 m²
  • number of floors: 4
  • construction start: 07/2018
  • completion: 10/2018
  • project team:
    • Patrick Handler, Martin Lesjak, Jörg Kindermann, Sidonie Muller, Amila Smajlovic

  • photographer: Paul Ott
Blog