rotate for navigationInnocad Logo
Work with your brain
and act from your heart
scroll
to slide
swipe
to slide
Imprint

Contact

Headquarter

  • INNOCAD Architektur ZT GmbH
  • Grazbachgasse 65a
    8010 Graz, Austria
  • +43 316 710324 - 0
  • office@innocad.at

Press USA



Imprint

Herausgeber und Medieninhaber
INNOCAD ARCHITEKTUR ZT GMBH
Grazbachgasse 65a
8010 Graz
Austria

T +43 (0)316 710324
F +43 (0)316 71032418
M office@innocad.at

Vertretungsberechtige Geschäftsführer: Martin Lesjak, Peter Schwaiger
Firmenbuchnummer FN 177114m
Landesgericht Graz
UID-Nr ATU 48900104

Raiffeisenbank Aichfeld
Konto Nr. 2023125 BLZ 38076
IBAN AT763834600012223129
BIC RZSTAT2G346

Concept & Webdesign: INNOCAD and Nice Department
Webdevelopment: Nice Department New Media OG

Graphics, photos and text portions of the following internet pages are copyright protected and fully owned by INNOCAD Architektur ZT GmbH. The use of these pages is limited to personal use only. Changes to the content of these pages or the distribution of copies of these pages and images is not permitted. All information located on this server is to be used at your own risk. In no way is the provider of the page content, INNOCAD Architektur ZT GmbH, responsible for damages resulting from the use of the enclosed information by a third party. For individual photo credits, please contact our office.

Despite our careful check in regards to the content, INNOCAD is not responsible for the content of any external links. For the content of these linked pages, each appropriate operator is exclusively responsible.

Copyright © INNOCAD, 2015, All rights reserved

Contact / Imprint
retail | 2015 | Graz, Austria

ZEITGEIST

ZEITGEIST
ZEITGEIST
ZEITGEIST
ZEITGEIST
ZEITGEIST
ZEITGEIST
Hide

SPACE PLANNING AND INTERIOR DESIGN OF A HAIRDRESSING SALON IN GRAZ

  • Interior Design
  • Lighting Design

Zeitgeist / hairdressing salon / retail / space planning / narrow space /expansion of space / most efficient infrastructure / central perspective images / angled mirrors / larger room appearance / transparent mirrors / airy-floating impression / optimizing working / linear designed furniture / handcraft / atmospheric lighting

The young team at Zeitgeist hairdressing salon requested a trend-setting design that included the most efficient infrastructure possible in the small retail space. The client directive also included creating five work units for hairdressing and a washing area including two shampoo chairs. With this in mind, we developed an exceptionally well-organized and optically extended shop concept that maximizes space impression and offers sufficient room for the hair salon’s varied working areas and functions. The retail space of this ground floor hairdressing salon, located in center of the city Graz, Austria, has high pedestrian traffic. Therefore, it was essential to open the space with fully glazed windows so that people can browse and watch the salon activities. Since the salon is a narrow space requesting five working units, the design concept includes central perspective images on the walls as well as the mirrors in the center of the shop in aim to achieve the optical illusion of a larger space. The angled mirrors in the middle of the space lifts the ground into the third dimension without competing with the captivating images on the walls - offering a client´s view of themselves as well as a larger room appearance. The lower part of the mirror is also transparent which gives the entire installation an airy-floating impression in composition with pendant lighting. Moreover, by centrally arranging of the hairdressing chairs, the shop’s functional purpose is significantly moved into the middle of the space, optimizing working and movement. Display elements with analog screens, showing the latest hair creations that have been implemented between the wall coverings. This can also be used to present a range of hair care products that can be purchased afterwards. The linear designed furniture in the back of the shop has multiple purposes. It displays all hair dye products in a very representative way and covers the back office which includes storage, bathroom and the kitchenette. The room in general is kept dark with atmospheric lighting but has spots above the workplaces to provide enough light to cut and style hair.

  • project name: ZEITGEIST
  • function: retail
  • location: Graz, Austria
  • client:
  • floor space: 48m²
  • number of floors: 1
  • construction start: 08/2015
  • completion: 09/2015
  • construction cost: EUR 80.000
  • project team:
    • Michael Petar
      Jörg Kindermann, Martin Lesjak

  • photographer: Paul Ott
Blog