rotate for navigation Innocad Logo
Work with your brain
and act from your heart
scroll
to slide
swipe
to slide
Imprint

Contact

Headquarter

  • INNOCAD Architektur ZT GmbH
  • Grazbachgasse 65a
    8010 Graz, Austria
  • +43 316 710324 - 0
  • office@innocad.at

 

  • INNOCAD NY LLC
  • 100 Prince Street, 4th Floor
    New York, NY 10012 USA

Press



Imprint

Herausgeber und Medieninhaber
INNOCAD ARCHITEKTUR ZT GMBH
Grazbachgasse 65a
8010 Graz
Austria

T +43 (0)316 710324
F +43 (0)316 71032418
M office@innocad.at

Vertretungsberechtige Geschäftsführer: Martin Lesjak, Peter Schwaiger
Firmenbuchnummer FN 177114m
Landesgericht Graz
UID-Nr ATU 48900104

Raiffeisenbank Aichfeld
Konto Nr. 00012223129 BLZ 38346
IBAN AT763834600012223129
BIC RZSTAT2G346

Concept & Webdesign: INNOCAD and Nice Department
Webdevelopment: Nice Department New Media OG

Graphics, photos and text portions of the following internet pages are copyright protected and fully owned by INNOCAD Architektur ZT GmbH. The use of these pages is limited to personal use only. Changes to the content of these pages or the distribution of copies of these pages and images is not permitted. All information located on this server is to be used at your own risk. In no way is the provider of the page content, INNOCAD Architektur ZT GmbH, responsible for damages resulting from the use of the enclosed information by a third party. For individual photo credits, please contact our office.

Despite our careful check in regards to the content, INNOCAD is not responsible for the content of any external links. For the content of these linked pages, each appropriate operator is exclusively responsible.

Copyright © INNOCAD, 2015, All rights reserved

Contact / Imprint
mixed_use | 2018 | Gmunden, AUSTRIA

HAUS SALZKAMMERGUT

Architizer A+ Awards 2019 Finalist
ABB LEAF Awards 2019 – Best Mixed Use Building Project
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
HAUS SALZKAMMERGUT
Hide

CONVERSION AND NEW CONSTRUCTION OF A MIXED-USE BUILDING IN GMUNDEN

  • Masterplanning & Urban Design
  • Exterior Architecture
  • Interior Architecture
  • Space Planning
  • Interior Design
  • Lighting Design

collaboration with Hinterwirth Architekten ZT

Located at an important intersection in a developing area of Gmunden, Haus Salzkammergut introduces a flexible, mixed-use complex to the town, while distinctly responding to its environment. The project is a significant unifier within its urban context, given the dissimilar assortment of nearby buildings and typologies. Its neighborhood impact, multi-functionality, and sustainable consciousness make the campus that forms important urban connections, while providing functional and inviting spaces for the town. Spatially, the building form is molded by connections and extensions of existing city axes. A protected building on the site, formerly housing the city’s forestry commission office, provides a historic backdrop to add upon. A new, 3-story home for Raiffeisen Bank makes up the project’s second large mass, and a connecting volume filled with varied programs merges the two. Immediately linking the town to the site is a large-scale ramp stretching generously from the street to the building. The materiality of the project plays a key role, in keeping with the values of the clients and inspired by the lakeside town’s water, rock, sky scenery. On the exterior, wood is used as a reduced architectural language, conservative in nature but dynamic in application. Trapezoidal lamellas line the façades of the new structure, often adjustable and establishing a dancing language. Functionally, the building acts as a sort of “stadtmöbel” for the town, multi-faceted and progressive.  A large semi-public space on the ground floor, additional spaces for third-party providers, garden, and a café are included. The multi-purpose space linking old and new at the center of the site is the heart of the project, and can be used by clients, visitors, office workers, bank members, and the public. A footbridge connecting the new multi-use complex and the existing building is designed as a shadow-filled transition space with a view of the terrace.

  • project name: HAUS SALZKAMMERGUT
  • function: mixed_use
  • location: Gmunden, AUSTRIA
  • client:
  • floor space: 4.500 m²
  • number of floors: 4
  • completion: 10/2018
  • project team:
    • Patrick Handler, Martin Lesjak, Jörg Kindermann, Michal Kniaz, Elisabeth Krammer, Fabio Molaro, Sabrina Stadlober

  • photographer: Paul Ott
Blog